vrijdag 23 juli 2021

Neanderthalers en geweld

 Er word vaak gekeken naar Neanderthalers als grof en non sociaal, agressief en onbehouwen. Echter is dit wel zo. Of waren zij beschermend? Territoriaal aangelegd misschien? Eigenlijk niemand die dit echt weet. Er bestaan wel veel mooie theorieën. Echter dit blijven theorien. Wat wij wel zeker weten is dat er geslachts gemeenschap hebben gehad. Dit omdat er zelfs in de moderne mens nog DNA vanuit de Neanderthaler gezien word. Bij iedereen zelfs. Zo worden er wapens gevonden uit de tijd van de Neanderthaler, zo'n 40.000 jaar geleden en terug. Dit zijn vaak stenen bijlen met een kleine kop. Ook dit kan natuurlijk ook gewoon een gereedschap zijn. De onderzoekers zijn er wel redelijk zeker van dat deze stenen bijlen zeker gebruikt kunnen worden als wapen. En minder geschikt zijn als gereedschap. Dus aannemelijk. Maar zijn ze dan agressief of beschermend? 

Een mooi stukje over dit vraagstuk kun je in dit artikel lezen. 

Neanderthalers en Homo sapiens, 1000 jaar oorlog


Bron foto: Jiffy Photography / Adobe Stock


donderdag 22 juli 2021

Vuistbijl gevonden in Nederland

 Hoe mooi is dat. De 10 jarige Declan vind een vuistbijl van meer dan 40.000 jaar op Vlissingen. Door het opspuiten van het strand is de vuistbijl naar boven gekomen. En daarna gevonden. De jonge Declan zag hier een bijzondere vondst in. Dit toont dus aan dat er hier ook Neanderthalers gewoond moeten hebben. Natuurlijk zal het klimaat en landschap er heel anders uitgezien hebben. Maar wel mooi dat dit is gevonden. 

U kunt het artikel natuurlijk in volledigheid zelf lezen. 


Bron foto omroep Zeeland


Neanderthalers en geweld

 Er word vaak gekeken naar Neanderthalers als grof en non sociaal, agressief en onbehouwen. Echter is dit wel zo. Of waren zij beschermend? ...